A+ A A-

Od 9. do 11. novembra, u Skoplju u Makedoniji je održana Regionalna konvencija o evropskoj integraciji Zapadnog Balkana u organizaciji Evropskog pokreta u Crnoj Gori u saradnji sa Eurothink organizacijom iz Makedonije, Slovačkim udruženjem za vanjsku politiku, Evropskim pokretom u Albaniji, Evropskim pokretom u Srbiji, Centrom za analize iz Krakova, Institutom za vanjske poslove i trgovinu iz Budimpešte, Demokratskim institutom sa Kosova, Transparency Internetational iz Bosne i Hercegovine i Europeum iz Praga, uz podršku Međunarodnog višegradskog fonda. 
Konvencija je okupila visoke državne zvaničnike i predstavnike civilnog društva država Zapadnog Balkana, uključujući i partnerske organizacije iz Višegradske grupe.  Dogovorena je i dalja saradnja na promovisanju evropskih integracija regiona, saradnja izmedju civilnih društava i vlada regiona, ali i saradnja između subjekata civilnog društva i javnih institucija zemalja Zapadnog Balkana i zemalja Višegradske grupe.
 
otvaranje
 
 
Konvenciju je 10. novembra otvorio premijer Makedonije Zoran Zaev, a uvodna izlaganja su imali i Nikola Dimitrov, ministar vanjskih poslova Makedonije, NJ.E. Samuel Žbogar, šef Delegacije EU u Makedoniji, Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, NJ.E. Duk Laszlo Istvan, ambasador Mađarske u Makedoniji, u ime predsjedništva Višegradske grupe i Ljupčo Petkovski, direktor EUROTHINK –a iz Makedonije.
minis
 
U sklopu konvencije je 11. novembra organizovana i konferencija posvećena izgradnji kapaciteta i regionalnoj saradnji u procesu evropske integracije Zapadnog Balkana na kojoj su govorili  Dragan Tilev, državni savjetnik za podršku pregovaranju ka EU članstvu,  Goran Svilanović, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju u Sarajevu, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Aleksandar Andrija Pejović, ministar evropskih poslova u  Vladi Crne Gore I Dhurata Hoxha, ministarka za evropske integracije u Vladi Kosova. Panelom je moderirao Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori.
 
 

Evropski pokret u Crnoj Gori

Vasa Raičkovića 9, I sprat
81000 Podgorica, Crna Gora

E-mail: office@emim.org
          emim@t-com.me

Tel/fax:+382 20 268 651

DONATORI I PARTNERI:

visegrad fund 01 njemacka saradnja 01 fes
eu vlada cg skupstina cg
ministarstvo finansija mvpei euformne
ambasada slovacke u cg analitika evropski pokret srbija
ep ns ep al osce
cdinstitute emi slovak aid
euromesco ffo gov uk
rbs gmf fzod