A+ A A-

“Efekti primjene CEFTE 2006 i Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju na regionalnu saradnju i EU integraciju zemalja Zapadnog Balkana

 

Evropski pokret u Crnoj Gori je danas realizovao prezentaciju istraživanja o implementaciji CEFTA sporazuma u zemljama našeg regiona pod nazivom  “Efekti primjene CEFTE 2006 i Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju na regionalnu saradnju i EU integraciju zemalja Zapadnog Balkana”.

Ovo istraživanje je, pored naše organizacije, okupilo i renomirane organizacije i institucije iz šest zemalja Zapadnog Balkana i jedno je od najsveobuhvatnijih istraživanja na ovu temu do sada.

Na prezentaciji su govorili predsjednik Evropskog pokreta Momčilo Radulović, ministarka ekonomije Dragica Sekulić, zatim potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović  kao i zvaničnici domaćih i međunarodnih organizacija i institucija u Crnoj Gori.

        Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović kazao je da se na robnu razmjenu sa članicama CEFTA-e odnosi 35 odsto ukupnog crnogorskog uvoza i 40 odsto izvoza iz naše države.

“Deficit u robnoj razmjeni je za skoro deceniju porastao za 1,1 milijardu eura. Deficit se bilježi sa svim zemljama članicama izuzev sa Kosovom, gdje smo u blagom plusu”, naveo je Radulović.

“Takođe, regionalne institucije nemaju jedinstvenu metodologiju, nemamo iste izvore podataka niti bazu podataka, trudili smo se da standardizujemo koliko možemo, Treba napraviti set pravila koja će se zajednički primjenjivati kako bi se otklonio najveći broj necarinskih barijera” poručio je Radulović

     Ministarka ekonomije Dragica Sekulić podsjetila je da je CEFTA sporazum stupio na snagu 2007. sa prevashodnim ciljem da se zemlje članice pripreme za članstvo u EU.

“Svako ko se susreo sa uvozom ili izvozom roba svjestan je šta mu je donijela CEFTA. Značajno su pojednostavljene procedure, ali je studija Svjetske banke pokazala da ima prostora za dalje unapređenje. Spoljnotrgovinski deficit Crne Gore je jedan od najvećih izazova, kad se gleda nominalno izgleda jezivo, ali nam je pokrivenost uvoza izvozom ipak nešto veća nego ranije. Često je, nažalost, primjena CEFTA-e bila onemogućena političkim  sporovima. Crna Gora nema nijedno otvoreno pitanje sa svoje strane i ponašamo se u skladu sa sporazumom”, naglasila je Sekulić.

      Potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović kazala je da je Crna Gora jedna od prvih potpisnica sporazuma.

“Na Crnu Goru su se veoma malo žalili, što je prepoznato kao problem brzo smo rješavali, ali to najčešće nije bio slučaj sa primjedbama crnogorskih izvoznika. Ovaj sporazum je zamjenio 31 bilateralni sporazum i njegova primjena je bila put u šire integracije”, zaključila je Filipović. 

Evropski pokret u Crnoj Gori

Vasa Raičkovića 9, I sprat
81000 Podgorica, Crna Gora

E-mail: office@emim.org
          emim@t-com.me

Tel/fax:+382 20 268 651

DONATORI I PARTNERI:

visegrad fund 01 njemacka saradnja 01 fes
eu vlada cg skupstina cg
ministarstvo finansija mvpei euformne
ambasada slovacke u cg analitika evropski pokret srbija
ep ns ep al osce
cdinstitute emi slovak aid
euromesco ffo gov uk
rbs gmf fzod