A+ A A-

nili
 
 
Cijela EU mora biti pod bežičnim internetom
 
Evropska komisija zatražila je od članica Unije da veliki broj radio frekvencija namijene za bežični internet, kako bi što više građana do 2013. godine koristilo njegove mogućnosti.
 
"Svi znamo da će Evropa biti bolja ukoliko internet svima bude dostupan", saopštila je evropska komesarka za digitalna pitanja Nili Kros na pres konferenciji u Briselu 20. septembra.
 
Prema tom predlogu, TV emiteri koji se budu sa analogne prebacili na digitalnu tehnologiju moraju uskladiti svoje radio programe sa telekomunikacionim operaterima. Članice EU bi do 2012. godine trebale okončati proces licenciranja internet operatera i dodijeljivanja 900/1800 MHz, 2.5GHz i 3.4-3.8 GHz frekvencija. Od članica unije se traži i da do 1. januara 2013. godine otvore 800MHz frekvenciju za bežični internet.
 
Udruženje evropskih telekomunikacionih mreža i Udruženje kompetitivnih telekomunikacionih operatera (ECTA) su pozdravile odluku EU, koja treba da bude potvrđena od poslanika Evropskog parlamenta i članica Unije.
 
Krosova je ranije istakla da državne telekomunikacione vlasti moraju pronaći najlakši put do uvođenja brze mreže.
 
„Vlast ne bi trebala tolerisati praznine regulatornih organa, kada vlade dopuste operaterima da blokiraju pristup servisima", piše u saopštenju EK.
 
"Ovo će, nažalost, biti dug i težak proces dok potrošači ne primijete rezultate planova Evropske komisije", kazao je šef ECTA-e Hubertus von Ron.
 
Izvor: CEAP/ Euobserver.com

Evropski pokret u Crnoj Gori

Vasa Raičkovića 9, I sprat
81000 Podgorica, Crna Gora

E-mail: office@emim.org
          emim@t-com.me

Tel/fax:+382 20 268 651

DONATORI I PARTNERI:

visegrad fund 01 njemacka saradnja 01 fes
eu vlada cg skupstina cg
ministarstvo finansija mvpei euformne
ambasada slovacke u cg analitika evropski pokret srbija
ep ns ep al osce
cdinstitute emi slovak aid
euromesco ffo gov uk
rbs gmf fzod