A+ A A-

del

Potpredsjednik Skupštine Milutin Simović danas je razgovarao sa Halachevom, koja je novoimenovana šefica Sektora za politiku, evropske integracije i trgovinu u Delegaciji EU.

„Halacheva je istakla da Delegacija EU u Crnoj Gori sa posebnom pažnjom prati izborni proces, kao i da će dati svoj doprinos u ovom procesu posebno imajući u vidu činjenicu da su izbori usko povezani za procesom pridruživanja i pregovaranja“, saopšteno je iz Skupštine nakon sastanka.Ona je istakla da je Delegacija EU veoma pažljivo pratila rad Odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces i čestitala je na, kako se navodi, konstruktivnim sjednicama koje su do sada održane.

Halacheva je poručila da je Skupština Crne Gore jedan od ključnih sagovornika Delegacije EU kada je riječ o izbornom procesu.

Simović se, kako je saopšteno, saglasio sa Halachevom da je Skupština jedno od ključnih mjesta u kreiranju i monitoringu implementacije izbornog zakonodavstva i tom prilikom istakao da u fokusu pažnje sa našim međunarodnim partnerima treba da bude izborni proces koji je u toku. 

„Simović je upoznao gošću sa fazama kroz koje je izborni proces tekao u ambijentu obilježenog određenim nivoom nepovjerenja dijela političkih subjekata. Istakao je da je novo izborno zakonodavstvo rezultat zajedničkog rada svih parlamentarnih političkih subjekata uz aktivno učešće predstavnika NVO sektora“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, važna vodilja u tom procesu su bile preporuke date u izvještajima sa prethodnih izbora od posmatračkih misija OEBS-a/ODIHR-a i Savjeta Evrope. „Istakao je da su dio novih rješenja u izbornom zakonodavstvu upravo rezultat zahtjeva i očekivanja značajnog dijela opozicionih parlamentarnih subjekata“.

Simović je, između ostalog, upoznao gošću sa činjenicom da je izmijenjen koncept biračkog spiska i da po novom Zakonu birački spisak je u nadležnosti i isključivoj odgovornosti Ministarstva unutrašnjih poslova. (Mina)

Evropski pokret u Crnoj Gori

Vasa Raičkovića 9, I sprat
81000 Podgorica, Crna Gora

E-mail: office@emim.org
          emim@t-com.me

Tel/fax:+382 20 268 651

DONATORI I PARTNERI:

visegrad fund 01 njemacka saradnja 01 fes
eu vlada cg skupstina cg
ministarstvo finansija mvpei euformne
ambasada slovacke u cg analitika evropski pokret srbija
ep ns ep al osce
cdinstitute emi slovak aid
euromesco ffo gov uk
rbs gmf fzod