A+ A A-

dniofq
 
Poslanici Evropskog parlamenta zatražili su od kontrolu nad troškovima diplomatskog servisa EU (EEAS). Članovi Odbora EP za kontrolu budžeta smatraju da administrativni troškovi evropskih delegacija i njihovih operacija moraju biti transparentni.
 
"Poreski obveznici moraju znati koliko tačno novca izdvajaju za spoljnu politiku EU", kazala je njemačka poslanica Inge Gresl.
 
Poslanici EP su se ranije žalili kako imaju mali uvid u rad misija EU u inostranstvu. 
"Ovo je nevjerovatno. Ne postoje informacije o troškovima naše misije u Somaliji. Ne znamo koliko je novca potrošeno na osoblje u Somaliji, koliko na kancelarije itd. To je veoma čudno", kazala je njemačka poslanica EP Francika Brantner.
 
Prošle godine su u javnost procurele neke informacije o troškovima misije EU u Gruziji, ali se informacije o troškovima zakupa prostorija i transporta oklopnih vozila nijesu poklapale. 
Članice Unije nikada nijesu u potpunosti informisale EP o svojim troškovima u oblasti spoljne politike, ističući ili da Ugovor ne predviđa toliku umiješanost parlamenta ili da će poslanici ispolitizovati to pitanje.
 
Ipak, sada Evropski parlament ima budžetsku kontrolu nad EEAS-om. Štoviše, prije nego što EEAS počne sa radom prvog decembra, poslanici moraju usvojiti promjene koje se tiču finansija i osoblja. 
Parlament je tu obavezu iskoristio da promoviše svoje ciljeve, što je dovelo do toga da pregovori nisu okončani ni nakon devet mjeseci.
 
Osim boljeg uvida u troškove diplomatskog servisa, poslanici traže i da šefovi 130 evropskih delegacija budu obučeni za kontrolu troškova i dostupni parlamentu za saslušanje, ukoliko je neophodno. 
Oni takođe traže da Evropski fond za razvoj, koji kontrolišu i finansiraju članice unije, bude predmet kontrole poslanika.
 
Odbor za zakonska pitanja mora do 6. oktobra završiti pravila o izboru kadrova, dok je glasanje zakazano za kraj oktobra.
 
Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton, koja se u međuvremenu susrela sa poslanicima EP kako bi diskutovala o poslednjim detaljima, saopštila je da će EEAS početi sa radom 1. decembra – na godišnjicu od usvajanja Lisabonskog ugovora. 
Ipak, izvor blizak portalu tvrdi kako to nije sigurno: "Opšta pretpostavka jeste da će EEAS na početku postojati samo na papiru. Osoblje će ostati u svojim dosadašnjim kancelarijama u Savjetu i Komisiji. Najveći problem za sada jeste gdje smjestiti nove članove osoblja".
 
Izvor: CEAP/ Euobserver.com

Evropski pokret u Crnoj Gori

Vasa Raičkovića 9, I sprat
81000 Podgorica, Crna Gora

E-mail: office@emim.org
          emim@t-com.me

Tel/fax:+382 20 268 651

DONATORI I PARTNERI:

visegrad fund 01 njemacka saradnja 01 fes
eu vlada cg skupstina cg
ministarstvo finansija mvpei euformne
ambasada slovacke u cg analitika evropski pokret srbija
ep ns ep al osce
cdinstitute emi slovak aid
euromesco ffo gov uk
rbs gmf fzod