A+ A A-

suuud
 
Osiguranje jednako za sve
 
Kada osiguravajuća kuća odluči da izda polisu osiguranja nekoj osobi, na konačnu odluku ne smije da utiče pol korisnika, saopšteno je iz Evropskog suda pravde. Odluka suda pak nije naišla na podršku evropskih osiguravajućih kuća, prenosi EUobserver.com.
 
Glavni avokat suda Džulijen Kokot smatra da to što različiti faktori utiču na život žena i muškaraca ne smije biti osnova njihove podjele i u ovom sektoru.
 
Ukoliko govorimo o dugovječnosti, žene zbog svojih životnih navika – pušenje, ishrana i rekreakcija, na primjer – žive duže, stoga one manje plaćaju za osiguranje.
 
Glavna advokatica smatra da je zakonski neprimjereno povezivati životne rizike sa polom osobe. Razlike između ljudi, koje su uglavnom statistički povezane sa njihovim polom, ne mora za rezultat imati drugačiji odnos sa osiguravajućom kućom, navodi se u saopštenju suda.
 
Korišćenjem njihovog pola kao kriterijuma za kreiranje polise osiguranja nije u skladu sa evropskom politikom rodne ravnopravnost, navodi se dalje u saopštenju.
 
EU zakonski brani bilo kakva vid podjele između muškaraca i žena, kada je računanje visine polise osiguranja u pitanju. Ali postojeća direktiva takođe nudi par izuzetaka, ukoliko za razlike postoje statistički dokazi.
 
Slučaj je pred belgijskih sudom pokrenulo udruženje potrošača ‘Association Belge des Consommateurs Test-Achats’ i dva pojedinca, koji su bili nezadovoljni zbog boljih polisa za muškarce.
 
Evropske osiguravajuće kuće nisu zadovoljne mišljenjem suda. Federacija evropskih osiguravajućih kuća (CEA) je ranije upozorila na moguće posljedice takve odluke.
 
“Ukoliko naš pristup nema podršku vlasti, naše polise će poskupiti, neke usluge biće povučene sa tržišta. Osiguravajuće kuće moraju biti u mogućnosti da odrede polise na realan način, upotrebom svih relevantnih faktora”, kazala je generalna direktorka CEA Mikela Koler.
 
“Mi pravimo razlike u poslu, ali ne diskriminišemo”, dodala je ona.
 
Izvor: Euobserver.com
 
Preuzeto sa: CEAP

Evropski pokret u Crnoj Gori

Vasa Raičkovića 9, I sprat
81000 Podgorica, Crna Gora

E-mail: office@emim.org
          emim@t-com.me

Tel/fax:+382 20 268 651

DONATORI I PARTNERI:

visegrad fund 01 njemacka saradnja 01 fes
eu vlada cg skupstina cg
ministarstvo finansija mvpei euformne
ambasada slovacke u cg analitika evropski pokret srbija
ep ns ep al osce
cdinstitute emi slovak aid
euromesco ffo gov uk
rbs gmf fzod