A+ A A-

za sajt
 
Godišnja Regionalna konvencija o evropskoj integraciji Zapadnog Balkana na temu: „Kapaciteti javnog i civilnog sektora za korišćenje pretpristupnih fondova EU” je održana u hotelu „Avala“ u Budvi, Crnoj Gori, u organizaciji Evropskog pokreta u Crnoj Gori, od 25. do 27. novembra 2016. 
Konferencija „Kapaciteti javnog i civilnog sektora za korišćenje pretpristupnih fondova EU“ je okupila visoke državne zvaničnike iz zemalja Zapadnog Balkana, kao i predstavnike civilnog društva iz pomenutih zemalja ali i predstavnike partnerskih organizacija iz Višegrad grupe.
 
Konferenciju je 25. novembra otvorio Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori nakon čega je tokom prve sesije predstavljeno regionalno istraživanje o korišćenju kapaciteta EU fondova od strane državnih institucija. Istraživanje su predstavili Mila Brnović (Evropski pokret u Crnoj Gori), Ivana Lazarević (Evropski pokret u Srbiji), Mona Xhexhaj (Evropski pokret u Albaniji), Michal Vit (EUROPEUM Institut za evropsku politiku, Republika Češka) i Mareike Meyn (Njemačka međunarodna saradnja, tim liderka u okviru programa za podršku procesa evropskih integracija na Kosovu). Moderator ovog panela je bila Anna Orosz iz Instituta za spoljne poslove i trgovinu iz Mađarske.
 
Drugog radnog dana, 26. novembra, u uvodnom obraćanju je govorio Momčilo Radulović, predsjednik EPuCG, NJ.E. Roman Hloben, ambasador Republike Slovačke u Crnoj Gori i NJ.E. Irena Tatazynska, ambasadorka Poljske u Crnoj Gori. 
Nakon uvodnih izlaganja, učesnici su diskutovali u okviru tri sesije, koje su se tematski odnosile na saradnju javnog i civilnog sektora u procesu evropskih integracija, dostignuća u oblasti korišćenja fondova EU kao i  relevantne oblasti kada je riječ o evropskim integracijama. 
Drugog radnog dana, tokom prve sesije pod nazivom: „Kapaciteti javnog sektora za korišcenje EU fondova i saradnja sa civilnim sektorom u okviru procesa evropskih integracija“ govorili su: Igor Crnadak (ministar spoljnih poslova, Sarajevo), Ksenija Milenković (vršilac dužnosti direktora kancelarije za evropske integracije, Vlada Republike Srbije), Eralda Cani (zamjenica ministra evropskih integracija, Albanija) i Tamara Mugoša (Regionalna inicijative za migracije, azil i izbjeglice, direktorica Regionalnog centra u Skoplju). Moderator ovog panela je bio Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori.
 
U okviru druge sesije panelisti su govorili na temu: „EU i Zapadni Balkan- kako oživjeti proširenje?“.  Prisutnima su se obratili: Ardian Hackaj (direktor web portala Shteti Web u okviru Instituta za saradnju i razvoj, Tirana, Albanija), Andrzej Mojkowski (ministar spoljnih poslova Poljske),  profesor Rastislav Kazansky (Univerzitet Matej Bel, Slovačka), Aleksandra Joksimović (predsjednica Centra za spoljnu politiku iz Beograda) i Nenad Koprivica (izvršni direktor Centra za demokratiju i ljudska prava, Crna Gora). Ovom sesijom je moderirala Mila Brnović, program koordinatorka Evropskog pokreta u Crnoj Gori. 
Na završnoj sesiji „Regionalna saradnja, evropske integracije i doprinos OCD (kako ojačati kapacitete OCD-a?)“ govorili su: Ana Novaković (Centar za razvoj NVO, Crna Gora), Lejla Ramić Mesihović (Inicijativa za spoljnu politiku, Bosna i Hercegovina), Aleksandar Kolekeski (Makedonski centar za evropsko obrazovanje, Makedonija) i Vladimir Petronijević (Grupa 484, Srbija). Moderatorka završne sesije Regionalne konvencije je bila Tara Tepavac (istraživačica, Evropski pokret u Srbiji). U sklopu završnog panela Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, predstavio je One Voice inicijativu koja će uskoro biti objavljena i dostupna za diskusiju.
 
Ovo je bio završni događaj u okviru projekta „Unapređenje procesa pridruživanja Zapadnog Balkana EU“, koji je realizovao Evropski pokret u Crnoj Gori u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji, Evropskim pokretom u Albaniji i Istraživačkim centrom Slovačke asocijacije za spoljnu politiku, uz podršku Međunarodnog Višegrad Fonda. 
Evropski pokret u Crnoj Gori je lansirao One Voice inicijativu koja će u narednim mjesecima biti predmet konsultacija organizacija civilnog društva širom regiona Zapadnog Balkana, o čemu će javnost uskoro biti obaviještena.
 
 
 

Evropski pokret u Crnoj Gori

Vasa Raičkovića 9, I sprat
81000 Podgorica, Crna Gora

E-mail: office@emim.org
          emim@t-com.me

Tel/fax:+382 20 268 651

DONATORI I PARTNERI:

visegrad fund 01 njemacka saradnja 01 fes
eu vlada cg skupstina cg
ministarstvo finansija mvpei euformne
ambasada slovacke u cg analitika evropski pokret srbija
ep ns ep al osce
cdinstitute emi slovak aid
euromesco ffo gov uk
rbs gmf fzod