A+ A A-

BIF

Evropski pokret u Crnoj Gori u saradnji sa Friedrich Ebert fondacijom i Dijalogom za Jugoistočnu Evropu organizovao je četvrti po redu Balkanski integracioni forum od 28. do 30. oktobra u hotelu Queen of Montenegro u Budvi.

Naše tradicionalno godišnje okupljanje eksperata i zvaničnika kako Zapadnog Balkana tako i Evropske unije posvećeno je određenom broju tema koje su prepoznate kao veoma važne za razvoj evropskih i evro-atlanskih integracija zemalja regiona u 2016. godini ali i periodu koji slijedi.

Događaj su otvorili Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori i Felix Henkel, šef kancelarije Friedrich Ebert Stiftung i Dijaloga za Jugoistočnu Evropu u Sarajevu.

Tokom četiri sesije diskutovalo se o perspektivama i izazovima ekonomskih, političkih i bezbjednosnih odnosa u okviru Evropske unije, kao i u zemljama Zapadnog Balkana.

U okviru prvog panela: „Od Berlina do Pariza- izgubljeni u prevodu“ učesnici su diskutovali o izazovima u jačanju regionalne saradnje zemalja Zapadnog Balkana, o rezultatima Berlinskog procesa i perspektivama ove inicijative u kontekstu EU, kao i o ulozi civilnog društva u Berlinskom procesu kao i generalno na Zapadnom Balkanu.

Govornici na drugom panelu, pod nazivom „Pitanje proširenja nakon Bregzita“,  bavili su se pitanjima kretanja EU nakon Bregzita, očekivanjima zemalja Zapadnog Balkana u godinama koje slijede, kao i posljedicama Bregzita za imidž zemalja ZB među građanima EU. Takođe jedno od pitanja u okviru ovog panela bilo je i da li se smanjuje procenat građana zemalja ZB koji su pristalice EU. Na ovom panelu govorili su Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Judith Batt (Univerzitet u Birmingamu, Velika Britanija), Srđan Bogosavljević (IPSOOS Komitet za međunarodne poslove, Srbija), Dejan Jović (Fakultet političkih nauka Univerziteta u Zagrebu, Hrvatska), Boško Jakšić (Dnevni list Politika, Beograd) i Eleonora Poli (Italijanski institut za međunarodne poslove).

U nastavku događaja učesnici su razmjenjivali mišljenja na temu „Vrijeme nesigurnosti – u kom pravcu razmisljati i kako dostići novu evropsku/zapadno balkansku ujedinjenost“. Nestabilana situacija u regionu i nasilne migracije i terorizam su stvrni: Da li će EU biti sposobna da pruži odgovarajuće odgovore na postavljene izazove? Da li postajemo taoci straha? Šta evropsko zajedništvo treba da obuhvati?- neka su od pitanja predviđenih trećim panelom.

Na poslednjem, četvrtom, panelu u okviru teme „Pregled zemalja ZB- trenutna situacija, stanje demokratije i procjena budućih kretanja“ panelisti su prikazali sažetak socijalne, ekonomske i političke situacije u zemljama regiona. Takođe, na forumu je bilo i riječi o tome da li postoje autoritarne tendencije u regionu, koliko su jake i kako na njih uticati, kao i koji su to generalni načini političkog i institucionalni razvoja i šta će biti glavne linije odnosa EU i svake od zemlja iz ZB regije.

Događaju su, pored eminentnih predstavnika međunarodne zajednice, prisustvovali i predstavnici međunarodnih organizacija sa sjedištima Crnoj Gori, kao i zvaničnici stranih misija u Crnoj Gori.

Evropski pokret u Crnoj Gori

Vasa Raičkovića 9, I sprat
81000 Podgorica, Crna Gora

E-mail: office@emim.org
          emim@t-com.me

Tel/fax:+382 20 268 651

DONATORI I PARTNERI:

visegrad fund 01 njemacka saradnja 01 fes
eu vlada cg skupstina cg
ministarstvo finansija mvpei euformne
ambasada slovacke u cg analitika evropski pokret srbija
ep ns ep al osce
cdinstitute emi slovak aid
euromesco ffo gov uk
rbs gmf fzod